10-stappen checklist om IT-problemen zelf te tackelen! 

Kijk. Dat wij IT voor je laten werken is logisch. Het is ons vak. Maar wat kan je zelf doen als een probleem zich voordoet? Zoals Albert Einstein al concludeerde hangt de kwaliteit van het antwoord nauw samen met de kwaliteit van de vraag. Met andere woorden: Hoe beter de vraag, hoe beter het antwoord. Daarom hebben wij speciaal voor jou deze eenvoudige checklist samengesteld. Zodat jij (als je onze hulp nodig hebt) de juiste vragen kan stellen. Of het probleem gewoon zelf oplossen. Hoe leuk is dat?  

1) Wanneer deed het probleem zich voor? 

Het moment waarop je een probleem voor het eerst herkent is cruciaal. Daarvoor was er nog niks aan de hand. Ga dus na wat je in de tussentijd gedaan hebt en misschien kom je dicht bij de oorzaak. Was het meteen na het opstarten of nadat je was ingelogd? Heb je toevallig iets gedownloaded? Een paar stappen teruggaan leidt vaak tot de oorzaak van het probleem! 

 

2) Ben ik de enige met het probleem? 

Check even in bij een van jouw directe collega’s. Hebben zij hetzelfde probleem als jij? Dan ligt het waarschijnlijk niet aan je device, maar kan het duiden op een andere storing. Laat je collega’s zien waar je mee zit. Misschien herkennen zij het probleem uit eigen ervaring en kunnen zij je op weg helpen.  

 

3) Is het de eerste keer dat het probleem zich voordoet? 

Zie ook stap 2. Misschien is het een herkenbaar of terugkerend probleem. Dit duidt op structurele problemen waarvoor structurele oplossingen noodzakelijk zijn. Bel je IT-beheerder zodra eenzelfde probleem zich keer op keer blijft voordoen. Zij kunnen je verder helpen met de juiste oplossing. 

4) Is het een loginprobleem?  

Loginproblemen staan bovenaan de lijst van ergernissen. Want als je niet ingelogd bent kan je helemaal niks. Klinkt misschien stom, maar check eerst even of je CAPSLOCK aanstaat 😉 Kijk daarnaast even of er nog updates zijn die je moet uitvoeren. Het kan ook zo zijn dat je je hoofd net iets TE leeg hebt gemaakt op vakantie en spontaan al je wachtwoorden bent vergeten. Voor die mensen geldt: Schrijf ze ergens op, bijvoorbeeld in je agenda. Kom je er niet uit? Wij helpen je met het resetten van je huidige wachtwoord. 

 

5) Is het een softwareprobleem? 

Vrijwel alle software wordt continu ontwikkeld en verbeterd. Ondanks dat kan het voorkomen dat je probleem aan je software ligt. Een goede manier om dat te checken is op een ander device inloggen om te kijken of het daar ook niet lukt. Lukt het wel op een ander device, dan ligt het probleem hoogstwaarschijnlijk bij jouw eigen computer. Is er software die je graag wil gaan gebruiken? Neem dan altijd contact op met jouw IT-beheerder en ga nooit zelf aan de gang! 

 

6) Ligt het aan mijn hardware? 

Niks is frustrerender dan verouderde hardware. Niet alleen voor ons als IT-beheerder, maar zeker ook voor jou. Want hoe vervelend is het als je een halve yoga-workout kan doen terwijl je laptop opstart? Of als je computer de nieuwste software niet ondersteunt? Wij controleren jouw computer altijd op mogelijke updates, maar op een gegeven moment is de rek eruit en kost een laptop meer dan dat hij oplevert. Daarom adviseren wij eigenlijk altijd om op een gegeven moment een nieuwe laptop te kopen.  

 

7) Ligt het aan de internetverbinding? 

Zie ook punt twee. Veel problemen kunnen voortkomen uit een slechte of verstoorde internetverbinding. Controleer altijd of je verbinding hebt, of je switch voor wifi openstaat op je laptop en controleer of anderen hetzelfde probleem hebben.  

8) Ligt het aan mijn browser? 

Geloof het of niet: Het kan ook voorkomen dat je op een verouderde of nog niet geüpdatete versie van je browser aan het werken bent. Probeer een andere browser en kijk of het probleem daar ligt.  

9) Is het een beveiligingsprobleem? 

Heb je het vermoeden dat jouw device gehackt is? Neem direct contact op met jouw IT-beheerder. Stuur geen mails meer door naar collega’s en log uit op alle systemen. Wil jij beveiligingsproblemen voorkomen? Vraag onze cybersecurity-expert naar onze nieuwe beveiligingspakketten! 

10) Vraag onze hulp! 

Kom je er nog steeds niet uit? Schroom niet en vraag om hulp! Wij staan altijd voor je klaar met een luisterend oor en passend advies!  

Wil jij nog meer weten over veilig werken, Microsoft 365 of het nieuwe werken? Onze experts maken jou wegwijs in de wereld van IT met trainingen, workshops en het juiste dienstenpakket op maat! 

 

Share This