10 tips voor veilig (thuis) werken 

Je hoeft de krant maar open te slaan of je favoriete nieuwssite aan te klikken: Bijna elke dag verschijnt er wel een artikel over een data-lek, een grootschalige hack of een vijandige overname. Het is een blijvende trend die door de coronacrisis in een stroomversnelling is geraakt: Cybercriminaliteit is bezig aan een enorme en onstuitbare opmars.  

En niet alleen grote bedrijven of overheidsinstellingen zijn het slachtoffer.Ook voor kleinere ondernemers ligt gevaar op de loer. Soms is een hack onvermijdelijk, maar het overgrote deel is te voorkomen. Daarom onze geven wij in dit Blog tien tips voor veilig (thuis) werken.  

 

Tip 1: Veilig Emailgebruik

Gebruik je zakelijke emailadres alleen voor zakelijke doeleinden. Zorg dat je netwerkbeheerder een goed spamfilter installeert voor al jouw medewerkers. Maak een apart mailadres aan voor nieuwsbrieven, reclame of prijsvragen. Klik nooit op ongewenste e-mail of op hun bijlagen, ook niet als het van een legitiem bedrijf lijkt te zijn.  

Tip 2: Back-up 

Als je met Microsoft 365 werkt worden er automatisch back-ups van al jouw bestanden gemaakt. Deze back-ups zijn helaas niet altijd even up to date en lastig te achterhalen. Daarom is het is verstandig om een extra back-up, bijvoorbeeld bij Datto, onder te brengen.  

Tip 3: Pas op met downloads

Zorg ervoor dat uw medewerkers altijd over de juiste software en applicaties beschikken, en laat ze in geen geval op eigen houtje dingen van het internet downloaden. Vraag uw IT-beheerder om dit voor u te doen.  

 

Tip 4: Kies sterke wachtwoorden

Wachtwoorden. Tegenwoordig heb je overal wachtwoorden voor nodig. Van de webshop tot je email, van je telefoon tot je Social Media accounts. Uit angst om ze te vergeten zijn er nog miljoenen mensen die veel te makkelijke wachtwoorden op teveel verschillende plekken gebruiken.  

Kies sterke en vooral verschillende wachtwoorden. Een goed wachtwoord is makkelijk te onthouden, maar lastig te kraken. Gebruik cijfers, hoofdletters, speciale tekens en minimaal 8 karakters. Wissel op zijn minst twee keer per jaar van wachtwoord en gebruik een wachtwoordenkluis. 

  

Tip 5: Gebruik MFA 

Gebruik altijd MFA, of Multi-Factor Authenticatie. Dat betekent dat je om in te loggen altijd bijvoorbeeld je werktelefoon en werklaptop nodig hebt om bij je gegevens te kunnen. Misschien duurt het iets langer voordat je aan het werk kunt, maar beter dat dan je gegevens kwijtraken! 

 

Tip 6: Update op tijd! 

“Nee, niet weer een update!”  Je kent het wel: Je zit midden in een belangrijk document en opeens zie je dat je een software update hebt. Het is dan superverleidelijk om je update uit te stellen tot een later moment.  

Vergeet niet dat er bij een update vaak handige nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd. En niet alleen dat: Er worden ook extra beveiligingsmaatregelen doorgevoerd door softwareontwikkelaars die continu bezig zijn om hun producten te verbeteren. Wij voeren bij al onze klanten automatisch updates uit op alle geregistreerde apparaten zodat jij veilig kan doorwerken.  

 

Tip 7: Beveilig je netwerk

Cybercriminelen kunnen zich toegang verschaffen via jouw netwerk. Beveilig routers en Firewalls en verander jouw zakelijke en privé Wi-Fi wachtwoord minimaal twee keer per jaar. Er zijn meer mensen die uw Wi-Fi wachtwoord kennen dan u denkt. Bijvoorbeeld als kennissen van medewerkers langskomen en even van het internet gebruik willen maken. Of ex-personeel met kwade bedoelingen dat toegang wil in jouw systeem.  

  

Tip 8: Beveilig jouw devices

Geloof het of niet: Er zijn genoeg mensen die geen zin hebben om hun laptop of ander device te beveiligen met een wachtwoord. Je begrijpt dat dit absoluut onwenselijk en ontzettend gevaarlijk is. Jouw laptop of IPad in de trein laten liggen na een vermoeiende meeting kan iedereen overkomen. Met alle gevolgen van dien! 

  

Tip 9: Gebruik SharePoint 

Werk in SharePoint. Met SharePoint werk je niet alleen super efficiënt, ook deel je veilig al je bestanden met medewerkers die toegang hebben. Maak een aparte SharePoint Site voor bijvoorbeeld HRM, zodat persoonsgegevens en kopieën van ID-bewijzen niet voor iedereen binnen het bedrijf toegankelijk zijn.  

Microsoft bewaart steeds de nieuwste versies van alle bestanden veilig in de Cloud. Wij adviseren onze klanten altijd MS 365 Business Premium omdat daar het meest uitgebreide beveiligingspakket wordt meegeleverd. Nog geen Business Premium? Neem dan contact op met  

Tip 10: HTTPS:// 

Vraag jouw websitebeheerder om een beveiligde website die begint met https, dit betekent dat het verkeer tussen de website en de bezoeker wordt versleuteld en gegevens worden beveiligd. Ook kunnen delen, zoals teksten en andere copyrightgevoelige informatie van de website, niet gekopieerd worden door jouw collega's.  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

Share This