Je verouderde en misschien al afgeschreven pc, laptop, Chromebook of Mac een nieuw leven geven en misschien nog wel sneller maken dan hij ooit is geweest. En dat nog bijna gratis ook. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Toch is het al een paar jaar mogelijk met CloudReady van Neverware. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld stichtingen en onderwijs, maar ook in toenemende mate voor bedrijven.

Een tweede leven voor oude apparaten

Dat CloudReady juist nu in opkomst is, heeft alles te maken met het feit dat het Amerikaanse bedrijf onlangs is overgenomen door niemand minder dan Google. Dat is geen toeval, want CloudReady draait op Chromium OS, de opensource-versie van Google’s eigen Chrome OS besturingssysteem. De overname heeft onder andere als voordeel dat gebruikers van CloudReady meer en betere support en updates mogen verwachten. Chrome OS is veel ‘lichter’ (gebruikt veel minder capaciteit) dan Windows en daarom een prima manier om oude apparaten met een te ‘zwaar’ besturingssysteem, of een besturingssysteem dat niet meer wordt ondersteund, een tweede leven te geven.

Kanttekeningen

Om die reden kun je dus naast Windows-computers ook een oude Chromebook of Mac ‘upcyclen’. Zoals altijd zijn er ook enkele kanttekeningen. Zo heet het niet voor niets Cloud Ready en is het vooral bedoeld voor mensen, waaronder veel thuiswerkers, die veel in de cloud actief zijn. Zware toepassingen, zoals beeld- en videobewerking, zijn minder geschikt. Ook moeten de devices niet te oud zijn. Een jaar of tien is wel ongeveer de limit. We hebben bij Utilis de proef op de som genomen en enkele laptops in een paar minuten tijd, gewoon vanaf een USB-stick, tot Chromebook omgetoverd. Voor genoemde lichtere toepassingen werken we nu veel goedkoper en minstens zo snel.

Stichtingen en onderwijs

Veel liefdadigheidsorganisaties en andere stichtingen maken al gebruik van speciale, goedkopere licenties van Microsoft. De financiële voordelen van upgraden met CloudReady komen daar dus bovenop. En gelukkig voor hen draait Office 365 tegenwoordig ook prima onder Chrome OS. Voor gebruik in het onderwijs is CloudReady naast webapps tevens geschikt voor VDI (Virtual Desktop Infrastructure) of bureaubladvirtualisatie. Deze blog is overigens geen promotie van Chrome of Google, want we werken nog altijd het meest met Microsoft en blijven dat doen. We gaan echter ook met onze tijd en nieuwe mogelijkheden mee. Zeker als we daarmee voor jouw organisatie besparingen kunnen realiseren.

Wil jij weten of CloudReady voor jouw bedrijf of organisatie inpasbaar is? Of wil je meer weten over onze dienstverlening in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020 717 3137 of [email protected].

Share This