Een overgrote meerderheid van bedrijven werkt met back-ups. Helemaal top. Een eveneens overgrote meerderheid heeft echter geen idee wat precies te doen als zo’n back-up nodig is. Vergelijk het met een reservesleutel van je fiets of auto. Je weet dat je hem ergens hebt, maar waar ook alweer? En als hij in een afgesloten lade ligt, heb je die sleutel dan wel bij de hand? En wat nou als de ‘fiets’ zelf kapot is?

Business Continuity & Disaster Recovery

Als het bij iets simpels als een reservesleutel al mis kan gaan, dan geldt dat natuurlijk al helemaal voor bedrijfsdata en complete IT-omgevingen. Zeker als die hybride zijn, dus een mix van on-premise en cloud. Hoe complex Business Continuity & Disaster Recovery (BCDR) is, blijkt wel uit de vele bijbehorende technische termen. We doen een greep: storage- en hypervisoronafhankelijkheid, applicatieconsistentie, failover en failback, RPO, RTO, DRaaS, pre- en post-recovery scripts, automatische IP-aanpassing en misschien wel de mooiste: granulaire recovery (wat overigens niks te maken heeft met de bekende graszaden waar we brood van bakken).

‘Schijncontinuïteit’

Die termen mag je grotendeels vergeten, maar het geeft in elk geval wel aan dat het ‘hebben’ van een back-up op zichzelf niet meer is dan een soort ‘schijncontinuïteit’. Daar komt bij dat back-ups in de praktijk vaak niet gecontroleerd zijn. Zo kan het gebeuren dat tijdens een back-up niet alle ‘subsets’ van de data worden gekopieerd. Als de data al up-to-date zijn. Verder bevatten veel back-ups alleen de gegevens die aanwezig zijn op de centrale bestands- en applicatieserver. Een deel van de cruciale bedrijfsinformatie is echter opgeslagen op desktop-pc’s, laptops, smartphones en tablets die bijvoorbeeld bij een brand verloren kunnen gaan.

Binnen een jaar failliet

Tot slot zijn ook procedures vaak niet up-to-date, juist in hybride omgevingen, waarin on-premise en cloud door elkaar heen worden gebruikt. De gevolgen van schijncontinuïteit kunnen, in tegenstelling tot het fietsvoorbeeld, zeer verstrekkend zijn. Maar liefst 90% van de bedrijven die langer dan zeven dagen downtime ervaren, gaan namelijk binnen een jaar failliet! En denk niet te snel ‘Dat overkomt mij niet’, want downtime kent vele oorzaken en wordt slechts in enkele gevallen veroorzaakt door een calamiteit zoals brand of wateroverlast. Veel vaker ligt de oorzaak in fouten in hard- en software (44 procent), zoals een gecrashte harde schijf of een switch die omvalt door een mislukte software-update. Daarnaast zijn menselijke fouten (32 procent), cybercrime en stroomstoringen regelmatig de boosdoener.

DRaaS

Omdat BCDR in de verkeerde handen in een mijnenveld verandert, nemen we jou deze zorgen graag uit handen. Sterker nog: het is, samen met security, een van onze speerpunten. Dat doen wij onder andere met de proactieve BCDR-technologie van Datto dat onder andere giganten als Google, Microsoft en Salesforce beschermt. Daarnaast implementeren we zoveel mogelijk back-ups in de cloud middels Disaster-Recovery-as-a-Service (DRaaS). Niet alleen omdat daar sowieso minder kans op calamiteiten is, maar vooral omdat iedereen bij downtime dan snel weer bij bestanden kan. Zelfs bij een brand kun je in zo’n geval na een bezoek aan Coolblue met wat nieuwe laptops en eventuele huur van kantoorruimte in veel gevallen snel weer verder.

Virtueel verder werken

Omdat niet alleen je data, maar ook (een deel van) je server(s) de geest kunnen geven (zeg maar de ‘fiets’ uit de eerdere vergelijking), maakt Datto ook continu snapshots van je complete serveromgeving en kun je vaak binnen enkele uren op een virtuele server verder werken. Zonder de noodzaak om alles opnieuw te installeren en configureren. Wil jij liever niets aan het toeval of pech overlaten, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020 717 3137 of [email protected].

Share This