Hoewel het met de komst van de tweede coronagolf nog ver weg lijkt, kan het zomaar zijn dat we binnen een half jaar weer met z’n allen naar kantoor gaan. Als het langverwachte vaccin er maar komt. Veel vormen van samenwerken en communiceren op afstand zouden dan weer de kast in kunnen. Dat lijkt ons echter een héél slecht idee en we leggen graag uit waarom.

Meer structuur in samenwerken

Als we ons dagelijkse boterhammetje ‘straks’ weer met collega’s kunnen delen, zal die groep collega’s om te beginnen kleiner zijn dan voorheen. Veel bedrijven hebben namelijk met onverwachte ‘hulp’ uit de Chinese stad Wuhan het thuiswerken definitief omarmd. Alleen al om die reden zullen tools als Teams, Google Meet en SharePoint in de lucht moeten blijven. Deze en andere tools hebben echter niet alleen een boost gegeven aan efficiënt communiceren, maar hebben tegelijkertijd voor veel meer structuur gezorgd in dagelijks samenwerken. Zowel intern als extern.

Gekkenwerk

Veel bedrijven, waar wij ons zelf ook onder scharen, hebben bijvoorbeeld veel baat bij een daily scrum of stand-up. Zie dat bij middelgrote en grote organisaties maar eens fysiek op kantoor te organiseren. Het wordt al helemaal gekkenwerk om dat dagelijks ook nog eens per afdeling, project- of werkgroep of ander channel te doen. Met Teams en andere tools is dat echter een koud kunstje. Hetzelfde geldt voor het realtime delen van documenten en het monitoren van de voortgang van allerlei projecten en taken. Dat gaat veel sneller dan ergens met z’n allen fysiek afspreken en ieder zijn zegje laten doen, daar weer een verslag van maken en rondsturen.

Remember Darwin

Door ook na de ‘reboarding’ zoveel mogelijk online en realtime te blijven samenwerken implementeer je in feite de voordelen van telewerken in het ‘oude’ werken. En implementeer je bij de terugkeer naar kantoor in feite een vorm van continu verbeteren! Zoals Darwin al zei: ‘It is not the strongest species that survives, nor the most intelligent. It is the one that is most adaptable to change’. In het kader van verbeteren wijzen we je graag nog even op een andere, handige efficiency tool, namelijk spraakherkennings- of speech-to-text software. In WhatsApp hoef je hierdoor al een tijdje geen teksten meer in te tikken.

Tutorial

Het enige wat je hoeft te doen is de Microsoft Office app installeren. Met Word Dictation kun je je boodschap inspreken waarna deze automatisch in een tekstbestandje wordt omgezet. Superhandig als je veel teksten moet produceren, maar ook als je onderweg bent en even je laptop niet bij de hand hebt. Omdat we ook zelf dagelijks de vele voordelen van het ‘nieuwe normaal’ ervaren, spelen we met de gedachte om binnenkort speciaal voor jou een tutorial op te zetten. Houd je mailbox dus in de gaten!

Heb je de vorige blog over efficiënter en goed beveiligd op afstand werken gemist? Lees hem dan hier alsnóg.

Share This