Volgens recent onderzoek is het aantal Nederlanders dat vaker wil thuiswerken sinds het begin van de crisis bijna verdubbeld. Zaken als beeldbellen, daily scrums, digitale prikborden en zelfs thuiswerkprotocollen zijn inmiddels heel gewoon. Dat is in meerdere opzichten goed nieuws en niet alleen voor het milieu. Veel oplossingen voor telewerken zijn namelijk zeer effectief, maar er zijn zeker nog verbeterpunten. Beveiliging is daar één van.

Liever geen VPN

Omdat er al heel veel over beveiliging wordt gezegd en geschreven, en om jouw aandacht nog even vast te houden, willen we hier kort over zijn. Waar veel bedrijven nog steeds met een vorm van VPN werken, raden wij dat toch af. Het is niet alleen vrij ouderwets, maar vraagt ook veel tijd en administratie. Met cloudoplossingen heb je daar geen last van, terwijl ze minstens zo goed – en snel – te beveiligen zijn. Als je bijvoorbeeld werkt met Office 365, in feite een SaaS-oplossing, dan is het een kwestie van inloggen en er gaat een wereld aan mogelijkheden voor je open. Wel even twee- of meerstapsverificatie instellen, maar dat is het dan ook.

Onmisbare tools

Dat hoeft trouwens niet per se via bijvoorbeeld een sms’je maar kan tegenwoordig heel makkelijk met een YubiKey. Gebruikers toevoegen of verwijderen is al even simpel en dat geldt ook voor het budgetteren via een vast bedrag(je) per gebruiker per maand. Eerlijk gezegd kunnen we zelf nauwelijks nog zonder tools als SharePoint en Teams. Net als bij veel andere bedrijven staat Teams bij ons de hele dag ‘aan’ en is voor vrijwel alles wat we doen zowel vertrekpunt als rustpunt. Naast videobellen kun je bijvoorbeeld via een optie als scherm delen heel makkelijk dingen aan anderen uitleggen of toelichten.

Onbenutte functionaliteit

Ook de optie OneNote draait bij ons overuren. Ideetjes, actiepunten en checklists: je zet ze er zo in en iedereen kijkt mee. Je ziet bovendien realtime wie wat doet en hoe ver hij of zij ermee is. Via de channelfunctie kun je dat bovendien ook nog eens per gebruikersgroep, bijvoorbeeld per afdeling of projectgroep, bijhouden. Grote kans dat wij op deze manier blijven werken, ook als we eventueel straks allemaal weer naar kantoor mogen. Ons advies is dan ook om niet alleen meer collega’s met Office 365 te laten werken, maar iedereen ook de volledige functionaliteit te laten benutten. Of in elk geval de belangrijkste, want zelfs wij ontdekken nog bijna dagelijks nieuwe mogelijkheden!

Houd de ‘voordeur’ potdicht!

Tot slot nog een kleine waarschuwing, als het dat al is. Het voordeel dat je bij Office 365 alleen de ‘voordeur’ maar hoeft te beveiligen, kan tevens het nadeel zijn. Lukt het een kwaadwillende om toch binnen te komen, dan liggen er meteen heel veel zaken voor het grijpen. Maar ja, dat geldt ook als je thuis vergeet je voordeur in het slot te gooien. En neem van ons aan dat die een stuk makkelijker in te trappen is dan eerder genoemde digitale deur.

Share This