ICT-technologie kan heel veel, daar is iedereen het wel over eens. Ook voor de groei van jouw bedrijf is het hoogstwaarschijnlijk onmisbaar. De eindeloze mogelijkheden worden soms echter zodanig voorgesteld, dat je zelf helemaal niets meer hoeft te doen. Niets is minder waar. Het is en blijft een hulpmiddel. Eenmaal in de juiste handen, kan ICT echter zomaar een ‘groeimiddel’ en zelfs ‘wondermiddel’ worden.

Groeitips

Iedereen snapt dat zelfs de duurste en meest innovatieve technologie geen groei kan realiseren wanneer het aangeboden product of dienst in de basis niet goed is. Daarnaast kan ook technologie weinig uitrichten als de organisatie gebrekkig is, er onvoldoende budget kan worden vrijgemaakt of wanneer er – heel actueel – onvoldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is. Is aan al deze basisvoorwaarde voldaan, dan kan ICT absoluut een substantiële bijdrage leveren aan de groei van jouw bedrijf. Zeker als je de volgende adviezen opvolgt:

  • De eerste tip is niet alleen de belangrijkste, maar meteen ook de lastigste: zoek een vertrouwde IT-partner. Beslissingen worden vervolgens weliswaar genomen op basis van hun advies, maar moeten wel worden afgestemd op jouw eisen en visie voor het bedrijf in de komende maanden en jaren.
  • Maak volop gebruik van hun kennis en ervaring. Ze fungeren in wezen als een soort virtuele collega’s en vormen een verlengstuk van jouw eigen organisatie.
  • Definieer gezamenlijk een duidelijke IT-strategie die aansluit bij de overall strategie en die echt bij jouw bedrijf past. Pas hierbij de IT-oplossingen aan je bedrijf aan en niet andersom.
  • Zorg voor een goede monitoring van alle tools en processen. Dat gaat een stuk verder dan wat fraai ogende KPI’s (Key Performance Indicators) of een scherm vol Excel-bestanden en vraagt om zorgvuldig ontworpen, gedefinieerde en geplande rapportages.

Zorg er bovendien voor dat:

  • de licenties waarvoor je betaalt volledig gebruikt worden. Dit wordt ook wel Software Asset Management (SAM) genoemd. Veel bedrijven die Office 365 gebruiken, zijn vooral bekend met Outlook en Teams, en – in iets mindere mate – met SharePoint voor documentopslag. Veel andere toepassingen van Office 365 blijven echter vaak onbenut en dat is zonde. Door de zogenoemde ‘adoptie’ onder medewerkers te bevorderen, kunnen bedrijfsprocessen beter gestroomlijnd worden en nemen de productiviteit en klanttevredenheid toe.
  • Wees ook niet bang om niet te automatiseren. Dat klinkt misschien onlogisch, maar niet elk bedrijfsproces kan of moet worden geautomatiseerd.
  • Betrek je IT-partner gerust bij twijfels over bijvoorbeeld taken, offertes of projecten.

Wil je meer weten over de juiste inzet van ICT in jouw organisatie, of heb je de juiste IT-partner nog niet gevonden? Kom dan eens geheel vrijblijvend met ons praten. We zijn bereikbaar op 020 717 3137 of [email protected].

Share This