Eén op de drie Nederlandse bedrijven zegt de bedrijfsvoering in hoge mate of bijna volledig gedigitaliseerd te hebben. Dat zijn vooral grote bedrijven. Daarentegen geeft bijna 40 procent aan de bedrijfsvoering niet of nauwelijks te hebben gedigitaliseerd. Gelet op de vele technologische mogelijkheden die er zijn, is dat eigenlijk best veel. Maar hoe pak je dat aan en waar liggen de valkuilen?

Ben ik als bedrijf nog relevant genoeg?

De eerst vraag, namelijk ‘Moet ik mijn bedrijf ook vergaand digitaliseren?‘, is hiermee wat ons betreft in feite al beantwoord. Een belangrijk effect van digitalisering is namelijk dat er een steeds grotere kloof is tussen bedrijven die wel nieuwe technologieën adopteren en bedrijven die dat niet doen. De eerste groep weet bijvoorbeeld veel sneller wat hun klanten willen, zijn innovatiever en zien de productiviteit en kwaliteit van hun dienstverlening verbeteren. Bedrijven in de tweede groep worden in de regel naar verhouding duur, langzaam en leveren een onvolledig product of dienst. Kortom: ze verliezen hun toegevoegde waarde en uiteindelijk hun relevantie.

Signalen voor digitalisering

Het is dus zaak om op tijd te constateren in hoeverre je achterloopt en waar de schoen het meest wringt. Wie zijn cijfers nauwlettend volgt en goed om zich heen kijkt, met name naar de concurrentie, zal op een gegeven moment het licht wel zien. Maar is het dan al niet te laat en heb je de signalen wellicht over het hoofd gezien? Die signalen zijn onder andere:

  • Je hebt het gevoel dat anderen al verder zijn (‘Hoe doen ze dat toch?’).
  • Je hebt geen idee hoe je gegevens moet verzamelen en verwerken om meer uit je bedrijf te halen.
  • Je website is verouderd en is nauwelijks nog een ‘asset’ te noemen.
  • Je besteedt teveel tijd aan e-mails.
  • Je probeert de meeste problemen angstvallig op te lossen met spreadsheets.
  • Je hebt geen idee hoe je jouw bedrijf in de toekomst kunt laten groeien en/of hoe zaken te stroomlijnen en efficiënter te maken.

Wat levert het allemaal op?

Een boost geven aan digitalisering kan een veelheid aan voordelen hebben, zoals productiviteitsverbetering en kosten- & risicobeheersing. Dit gaat veel verder dan besparen op papieren kopietjes en handmatig werk, maar leidt door beter inzicht tot betere beslissingen. Daarnaast biedt digitalisering veel mogelijkheden om overal en altijd te kunnen (samen)werken met collega’s, klanten en leveranciers. Denk verder aan realtime inzicht in je bedrijfsdata en je organisatie, procesautomatisering en het makkelijker voldoen aan de almaar veranderende wet- en regelgeving. Last but not least ontstaan vaak nieuwe kanalen voor klantenwerving en houd je medewerkers met een moderne werkomgeving langer binnen.

Functioneren of excelleren?

Bepaal vooraf altijd eerst wat digitale transformatie voor jouw bedrijf zou betekenen en welke vormen van digitalisering zinvol zijn. Zorg zoals bij alle transformaties voor draagvlak en commitment, van links tot rechts en van onder tot boven. Stel een team of stuurgroep samen die de digitaliseringskar gaat trekken en stel zowel medewerkers- als klantbeleving en de verbetering hierin centraal. En realiseer je dat zij allemaal ook na werktijd consument zijn, en jouw lat qua digitalisering (smartphone, appjes e.d.) behoorlijk hoog leggen. Wees hierbij niet bang fouten te maken en begin klein alvorens grote stappen te maken. Vertrouw ondertussen niet blind op bestaande c.q. oude technologie die in jouw ogen ook nog wel werkt. Er is immers een subtiel verschil tussen iets wat functioneert en iets waarmee je excelleert.Vraag desnoods maar aan je concurrent!

En heb je de benodigde mensen voor de beoogde digitaliseringsslag niet in huis, huur ze dan in. Wij weten nog wel een partij die hierin kan adviseren. Je kunt ze bereiken op 020 717 3137.

Share This