Wie zoekt naar een eenduidig antwoord op de vraag welk type bedrijf beter af is in de cloud en wie beter on-premise kunnen blijven werken, kan blijven zoeken. En diegenen die beweren dat zo’n antwoord wèl bestaat, vertellen hooguit de halve waarheid. Feit is wel dat de cloud volwassen is geworden en stabieler is dan ooit tevoren. Er zijn dus wel degelijk steeds minder redenen om alles zelf te beheren, maar ze zijn er wel.

Tussenoplossing

Bij overstappen naar de cloud hebben we het voor alle duidelijkheid niet over werken met Office 365, al is dat meestal wel de eerste stap. Een transitie naar de (publieke) cloud is het geheel of gedeeltelijk uitfaseren van je eigen serverpark naar data centers, inclusief het beheer ervan. Een veel voorkomende tussenoplossing is de private cloud, waarbij je als bedrijf nog steeds eigenaar bent, geheel of gedeeltelijk het beheer uitvoert en dat je software via een verbinding als VPN of internet aan je gebruikers levert. Maar wel met een aantal voordelen zoals pay-per-use, snel op- en afschalen en goede standaard beveiliging.

Productieomgevingen

Wie toch liever zijn eigen server(s) aanschaft en beheert, doet dat vaak om prima redenen zoals het gebruik van speciale hardwarecomponenten of randapparatuur of vanwege compliance en wet- en regelgeving dan wel het afschermen van gevoelige informatie. Daarnaast kunnen de behoefte aan maatwerk of het gebruik van legacy-systemen en/of zelf ontwikkelde applicaties een reden zijn. Met name in productieomgevingen wordt ook nog veel on-premise gewerkt vanwege de zware applicaties, inclusief CAD-design, en de beperkingen van de bandbreedte via een internetverbinding. Omdat er echter in vrijwel alle branches steeds meer thuis en mobiel gewerkt wordt, bestaat er momenteel een warme interesse voor werken via bijvoorbeeld VPN.

Capaciteitsproblemen

Dat kan voor met name kleinere organisaties goed werken. In middelgrote tot grote organisaties loop je echter al snel tegen capaciteitsproblemen aan. In die gevallen, maar ook in organisaties met meerdere vestigingen dan wel veel medewerkers met een eigen device, kan een Remote Desktop (RDS) uitkomst bieden. Hiermee kunnen één of meer personen via een pc (de ‘client’) goed beveiligde toegang krijgen tot een andere (standaard ingerichte) computer. Net als bij VPN is de authenticatie middels onder andere tweestapsverificatie goed in te regelen. Het gebruik van software en applicaties kan eventueel met virtualisatiesoftware worden gepersonaliseerd. Let wel extra op als je op een oud bedrijventerrein zit, want daar laat de bandbreedte van internet nogal eens te wensen over.

Zoals we al zeiden: er bestaat in de ICT niet zoiets als ‘one size fits all’. Laat je dus goed (lees: eerlijk) adviseren om te voorkomen dat je te vroeg ‘in de wolken’ bent. Maar ja, waar vind je zo’n eerlijke partij…..?

Voor meer informatie of een afspraak kun je ons altijd bereiken op 020 717 3137 of blogs@utilis-it.com