De kop hierboven lijkt een beetje op een contactadvertentie, en ook nog eens een niet-alledaagse. Hij is echter behoorlijk concreet en gaat in wezen om onszelf! Als ICT-partner zijn we weliswaar formeel extern, maar tegelijkertijd ook een cruciaal verlengstuk van jouw organisatie. Een drempel kan in de dagelijkse praktijk meer onnodige problemen, en kosten, opleveren dan je wellicht denkt.

Door klant ‘overvallen’

Niet dat we bij Utilis klagen over het klantcontact hoor. Het merendeel van onze kanten is, net als wijzelf, vrij compact met korte communicatielijnen. Dus daar ligt het niet aan. Toch worden we regelmatig door klanten ‘overvallen’ met de mededeling dat ze bijvoorbeeld op eigen houtje wat hardware of software hebben aangeschaft. Dus zonder overleg met ons en met de kans dat dit ergens in de configuratie problemen gaat opleveren. Of beveiligingsissues. Best vreemd eigenlijk, want zij betalen ons elke maand een bedrag en daar willen we best wel wat (meer) voor doen. Echt.

Eerst advies vragen

Kennelijk wordt er op dat soort momenten even niet aan ons gedacht, en dat kan ook positief worden uitgelegd. Als je ICT-omgeving zeer stabiel is, heb je ook weinig reden om constant met je ICT-partij aan de bel te hangen. Je zou bijna vergeten dat we er zijn! Dat is wel anders wanneer er om de haverklap storingen zijn of andere ellende. Hoe dan ook, in zulke gevallen voelen we ons meer een virtuele collega van de klant dan een echte, en wordt er hier en daar misschien een eveneens virtuele drempel ervaren om ons eerst om advies te vragen.

Teamwork boven SLA

Het is overigens zeker niet zo dat we ons belangrijker of beter voelen dan andere externe partijen. Maar het maakt nogal verschil of je kantoorbenodigdheden levert of dat je 24/7 de continuïteit van iemands toko bewaakt. Zowel qua verbindingen als cyber security, om maar wat te noemen. En dat er naast een goede back-up ook aan disaster recovery is gedacht zodat je na een calamiteit al snel weer door kunt. Daarbij kun je als ICT-partij trouwens standaard naar een SLA wijzen en geen stap méér doen dan noodzakelijk. Zelf zien we ons werk echter veel meer als teamwork waarbij je nou juist wel bereid bent om net iets meer toe doen dan van je wordt verwacht. Net als echte collega’s dus.

Virtueel bakje koffie

Misschien moeten we voortaan aan het begin van elke werkdag eerst een virtueel bakje koffie doen met klanten. En net als ‘echte’ collega’s eerst even de voetbalwedstrijd van de avond ervoor analyseren en lekker klagen over de file voordat we aan het werk gaan. De winterstop in de Eredivisie zit er gelukkig weer op dus daar zal het niet aan liggen…

Spreekt onze ‘contactadvertentie’ jou aan? Bel ons dan op 020 717 3137, of mail naar [email protected]