Van alle vormen van criminaliteit is cybercrime waarschijnlijk de minst bestrafte. Vanwege één simpele reden: ze opereren standaard vanuit een ander land dan waar de aanval plaats vindt. Aangifte doen van Phishing, Ransomware, of Social Engineering heeft dan ook weinig tot geen zin. Zelfs al ziet de politie direct dat de aanval uit China komt, dan nog zullen ze niets ondernemen. Gelukkig biedt dit ook een ongekend groot voordeel: je kunt ze uitzetten!

Een kort overzicht

Om te beginnen even een kort overzicht: waar komen cyberaanvallen eigenlijk vandaan? Volgens Bloomberg vooral uit deze landen:

  • China – 41%
  • Verenigde Staten – 10%
  • Turkije – 4,7%
  • Rusland – 4,3%
  • Taiwan – 3,7%

Nu is dit een globaal gemiddelde, dus niet voor Nederland specifiek. Toch kun je er genoeg uit afleiden. Van de top vijf, meer dan zestig procent, komt er geen eentje uit Europa. Bovendien springt China er natuurlijk ongekend hoog uit.

De makkelijkste manier om cybercrime te voorkomen

Nu kun je hier natuurlijk antivirussoftware, firewalls en personeelstrainingen op los laten. Allemaal heel zinnig trouwens, maar een veel makkelijkere stap is het simpelweg vermijden van cybercrime. En dat kan, met een druk op de knop.

Geografisch filter

Bij Utilis gebruiken we meerdere oplossingen, waaronder het programma Okta, om het online verkeer van onze klanten te beveiligen. Daarop zit ook een geografisch filter. Je kunt er op instellen dat je bijvoorbeeld alle inkomende mails uit China wilt bannen. Of uit de hele wereld, behalve Europa.

Zet ze uit!

Op die manier voorkom je op een wel heel simpele manier een enorme bak met ellende. De meeste Nederlandse bedrijven ontvangen nooit mail uit China, of überhaupt niets uit het buitenland. In dat geval schakel je gewoon de hele mikmak uit en je vermindert het risico op cybercrime enorm.

Alleen aanzetten voor ‘vakantie’

Je kunt het vergelijken met het standaard uitschakelen van je bankpas voor alle landen buiten Europa. Inmiddels doen vrijwel alle banken dit standaard om misbruik te voorkomen. Ga je op vakantie, dan zet je hem tijdelijk even aan voor het land waar je naar toe gaat. Dit principe kun je ook toepassen op je zakelijke en persoonlijke online verkeer. Het is zonder meer de snelste quick win die je ooit hebt bereikt qua security. Dus neem even die vijf minuten tijd en schakel ze uit!

Kan jouw bedrijfsomgeving nog wel iets veiliger? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Bellen kan naar 020 717 3137, of mail naar blogs@utilis-it.com.