Het is officieel komkommertijd. Iedereen gaat massaal op vakantie en de normale werkdruk daalt tijdelijk tot een behapbaar niveau, of soms zelfs daaronder. Voor veel bedrijven is het de ideale tijd om beleidsplannen te schrijven en nieuwe doelstellingen te formuleren. Daarbij wordt het steeds belangrijker om je ICT nauwlettend in de gaten te houden. Want in deze tijd van digitalisatie staan en vallen steeds meer bedrijfsdoelen met het functioneren van je digitale omgeving. Hoe dat komt? Wij leggen het uit aan de hand van drie voorbeelden.

1. Schaalbaarheid is key

Het komende jaar verwachten wij … procent groei en verwachten we … nieuwe werknemers aan te nemen. Ook maken wij in toenemende mate gebruik van flexibele arbeidskrachten.

Het zou zomaar een zin kunnen zijn uit jouw bedrijfsplan, niet waar? Maar sta je er ook bij stil dat groei en het aannemen van nieuwe medewerkers alleen mogelijk is als je ICT-omgeving ook mee groeit?

Daar bovenop komt de eis dat ICT meer en meer flexibel ingericht moet zijn. En dat komt weer door het almaar groeiende leger aan flexwerkers waar bedrijven zich meer en meer van bedienen. Om die snel en optimaal te benutten is het belangrijker dat je bijvoorbeeld gebruikslicenties van belangrijke bedrijfsapplicaties makkelijk kunt upgraden en downgraden. Hetzelfde geldt voor hardware en randapparatuur. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om apparatuur te leasen.

Ook het On the fly schalen van Cloud opslagruimte en het automatisch aanpassen van de capaciteit van websites en applicaties is zeer belangrijk. Je wilt niet onverwachts tegen je limiet aanlopen.

2. Gebruik je data verstandig

Vorig jaar hadden we een omzet van … Voor dit jaar hebben we … begroot.

Heb jij ooit meegemaakt dat een begroting aan het eind van het jaar ook klopte? In veel gevallen is het meer een vorm van wishful thinking dan een realistische schatting. Hoe dat komt? Omdat data, in de vorm van Business Intelligence, nog niet of nauwelijks wordt gebruikt om zinnige voorspellingen mee te doen.

Volgens een rapport van Gartner is maar liefst 87 procent van alle bedrijven hier nu nog erg onvolwassen in. Maar naar verwachting zal BI in 2022 voor negentig procent van de bedrijven een topprioriteit zijn. Er komt dus een enorme verschuiving aan in de markt. Zeker voor de gebruikelijke SaaS-applicaties, zoals Office 365, wordt BI steeds goedkoper en gebruiksvriendelijker. Alle reden dus om nu in te stappen.

3. Heb je ook beleid voor thuiswerken?

Vanwege de groei van ons werknemersbestand zullen wij in … op zoek gaan naar een grotere kantoorruimte.

Grotere kantoorruimte? De trend is tegenwoordig om meer werknemers te hebben dan stoelen! Wel zo goedkoop, al worden niet alle werknemers daar enthousiast van. Hoe dan ook, thuiswerken wordt meer en meer de norm en vooral bij millennials is het al helemaal ingeburgerd. Door de komst van globalisatie, cloudtechnologie en videoconferencing is het ook enorm makkelijk om gewoon vanuit huis je werk te doen. Ook de kantoorplek is tegenwoordig erg flexibel in te richten. Hou alleen wel in de gaten dat het ook veilig gebeurt.

Wil je meer weten over de impact die ICT heeft op jouw bedrijfsdoelen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Bellen kan naar 020 717 3137, of mail naar blogs@utilis-it.com.