Hoe kijk jij naar jouw ICT? Zie je het puur als een stuk techniek, die er voor zorgt dat jouw bedrijf kan draaien? Of toch als iets meer? Veel bedrijven snappen prima dat je ICT kunt inzetten om kosten te besparen. Maar zie jij ICT ook als een mogelijkheid om meer winst te maken? Door de zienswijze om te draaien kom je tot nieuwe inzichten. Een aantal daarvan hebben we op een rij gezet.

1. De feiten

Hoeveel meer winst maakt een bedrijf dat veel investeert in ICT, ten opzichte van een bedrijf dat weinig investeert? Bijzonder genoeg is dit nauwelijks onderzocht. Het enige betrouwbare rapport is van onderzoeksbureau Gartner uit 2002(!). Toen bleek dat een bedrijf dat bovengemiddeld investeerde in zijn ICT, gemiddeld 2,4 procent meer winst maakt. Toch een behoorlijk verschil. Anno 2019, met alle verschuivingen richting de online markt en dataminded werken, zal dit percentage zonder meer een stuk hoger liggen.

2. De onzichtbare ROI (Return On Investment)

Veel bedrijven willen het liefst tot drie cijfers achter de komma nauwkeurig weten hoeveel hun investering oplevert. Op die manier kun je tenslotte bepalen of je geld nuttig besteed is. Bij investeringen in ICT is de ROI eigenlijk niet te berekenen, aangezien ICT een ripple effect heeft op het totale functioneren van je bedrijf.

Om een voorbeeld te geven. Bij Utilis bieden we diverse diensten aan waarbij we ICT taken van je overnemen. Bijvoorbeeld licentiebeheer, of relatiemanagement. Als experts zijn wij hier minder tijd aan kwijt dan jijzelf, waardoor jij je kunt focussen op het doen van werk waarmee je waarde toevoegt. Hetzelfde geldt voor een nieuwe computer, of een sneller netwerk waardoor je beter je sneller kunt werken. Veel ICT en daaraan gerelateerde diensten leveren toegevoegde waarde en dus winst, maar dan wel indirect.

3. De kracht van Business Intelligence

Business Intelligence (BI), is het slim koppelen van data zodat nieuwe inzichten ontstaan. Een goed voorbeeld is een autoverkoper die altijd netjes bijhoudt hoeveel auto’s van welk merk hij verkoopt. Maar stel dat hij ook bij zou houden welke kleur auto populair is en die data koppelt aan de rest, dan komt hij er wellicht achter dat groene tweedehands Renaults blijkbaar heel populair zijn. Door deze informatie te gebruiken bij het inkopen, kun je jouw verkopen optimaliseren.

Door informatie uit belangrijke bedrijfsapps aan elkaar te koppelen en die te ontsluiten in een dashboard heb je als manager niet alleen een realtime overzicht over de voortgang van je bedrijf, maar heb je ook enorm veel nieuwe en relevante data tot je beschikking waarmee je betere keuzes maakt.

Wil je jouw ICT inzetten om meer winst te maken? Bij Utilis helpen we je graag verder met de nieuwste inzichten en technieken. Meer weten? Neem dan contact met ons op. Bellen kan naar 020 717 3137, of mail naar blogs@utilis-it.com.