Facebook en LinkedIn hebben wereldwijd vele miljarden gebruikers. De social media worden op vele manieren gebruikt. In eerste instantie natuurlijk als social newsfeed, om je buurman, en opa en oma te volgen. Maar ook door bedrijven om bijvoorbeeld te adverteren of personeel te werven. Naarmate het maatschappelijke en economische belang van social media toenemen, zou ook het belang van goede identiteitsbeveiliging hiervoor groter moeten worden. In deze blog leggen we je uit hoe je dat kunt doen. Door het instellen van multifactor authentication.

Extra beveiliging met je telefoon

Een enkelvoudige beveiliging is verplicht bij zowel Facebook als LinkedIn. Om je aan te melden moet je een gebruikersnaam (je e-mail) en een wachtwoord opgeven. Maar is dat voldoende? E-mailadressen zijn zo te achterhalen en wachtwoorden zijn meestal notoir zwak en vaak hetzelfde voor meerdere accounts. Om dit te ondervangen bieden zowel Facebook als LinkedIn een optie aan om met je telefoon een extra veiligheidslaag toe te voegen.

Bij Facebook doe je dit als volgt:

  1. Ga naar ‘Algemene accountinstellingen’
  2. Klink aan de linkerkant van het scherm op ‘beveiliging en aanmelding’
  3. Scroll iets naar onderen en kies ‘tweestapsverificatie gebruiken’
  4. Klik op ‘aan de slag’

Bij LinkedIn kies je deze route:

  1. Klik op het pijltje naar beneden, die onder je profielfoto staat in de menubalk
  2. Kies ‘Instellingen en Privacy’
  3. Ga naar ‘Account’ aan de linkerkant van de menubalk
  4. Scroll iets naar onderen en klik op ‘Dubbele verificatie’

Telefoonnummer toevoegen

In beide gevallen zul je een telefoonnummer toe moeten voegen aan je account. Op deze manier kunnen Facebook en LinkedIn je een code toesturen die je vervolgens kunt invoeren tijdens het aanmelden. In principe gebeurt dit via sms, maar bij Facebook kun je er ook voor kiezen om een externe app te gebruiken, zoals Google Authenticator.

Hoe dan ook, het instellen van multifactor authentication is behoorlijk simpel en kost hooguit vijf minuten van je tijd. Daarna is je account wel vele malen beter beschermd. Het illustreert hoe makkelijk multi factor authentication eigenlijk is.

Alleen de hacker heeft het moeilijker

Vervolgens is er uiteraard nog die ene vraag: ‘moet ik nu iedere keer met een code inloggen als ik Facebook bezoek?’. Het antwoord is nee. Op het moment dat je eenmaal bent ingelogt op je laptop, wordt het IP-adres onthouden, zodat je de volgende keer net zo snel kunt inloggen als nu. De enige die het nu een stuk lastiger heeft is een hacker van buitenaf. En dat is nou net de bedoeling.

Utilis

Wil je meer weten over multi factor authentication en hoe je dit ook in jouw bedrijf simpel en gebruiksvriendelijk kunt invoeren? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. In de volgende blog duiken we verder in dit onderwerp. Dan gaat het over de geografische opties binnen multifactor authentication.