De tijd dat je als bedrijf nog weg kunt komen met een standaard virusscanner of firewall begint op zijn einde te lopen. Aangezien cybercriminelen de laatste jaren in rap tempo professionaliseren, is het belangrijk dat jouw beveiliging daarin meegaat. Daarin zal ‘Endpoint protection’ zonder meer de nieuwe standaard worden binnen de securitybranch. Waarom? Dat lees je in de rest van deze blog.

Slecht, slechter, slechtst

Cybercriminelen zijn een last, creatieve, slimme en professionele cybercriminelen zijn een plaag, maar cybercriminelen die gebruik maken van AI en Machine Learning zijn een horrorscenario. Toch is dit wel waar je als bedrijf de komende jaren rekening mee moet gaan houden. Met cybercriminaliteit is namelijk goud geld te verdienen. Bovendien komt het gevaar niet alleen van criminele nerds (zogenoemd Script Kiddies) uit verweggistan. Ook bepaalde overheden zetten vol in op cyberspionage en hebben daarvoor vrijwel onbeperkte middelen tot hun beschikking.

Waarom traditioneel niet langer werkt

Net zoals bij echte virussen kunnen traditionele scanners en firewalls malware alleen opsporen als ze op de ‘zwarte lijst’ staan. Ze moeten dus al eens eerder zijn verschenen en vervolgens te boek zijn gezet als ‘foute’ malware. Maar wat als je nu eens adaptief virus ontwikkeld, dat zich iedere keer dat hij verschijnt een beetje aanpast en zelfs automatisch bijleert hoe hij de meeste schade kan toebrengen? De kans is dan groot dat een traditionele virusscanner niet meer in staat is om accuraat op nieuwe gevaren te reageren. Simpelweg omdat het tijd kost om een nieuw virus te registreren en er vaak een update nodig is. Met alle gevolgen van dien.

Endpoint protection

Om beter te reageren op dergelijke malware is een ander systeem nodig: Endpoint protection. Daarbij koppel je alle gebruikers van firewalls en virusscanners via de cloud aan elkaar, zodat een groot netwerk ontstaat. Op het moment dat er bij één computer een nieuw virus wordt ontdekt, wordt dit automatisch aan het hele netwerk doorgegeven. Door zowel de herkenning, de verwerking en de update van de blacklist te automatiseren, wordt niet alleen het overkoepelende netwerk beschermt, maar ook jouw interne netwerk. Hierdoor is de kans veel groter dat je een virusuitbraak kunt beperken.

Webroot

Bij Utilis maken we gebruik van Webroot, dat uiteraard beschikt over Endpoint protection. Door ook jouw bedrijf hierop aan te sluiten, maak je ineens deel uit van een wereldwijd netwerk van 87000 bedrijven die via Webroot BrightCloud onzichtbaar samenwerken om het geheel veilig te houden. Samen sta je sterker en gezien de toekomst is dat maar goed ook.

Ben je geïnteresseerd in de nieuwe standaard voor beveiligingssoftware? Of wil je meer weten over de mogelijkheden en integratie van Webroot? Neem dan contact met ons op. Bellen kan naar 020 717 3137, of mail naar blogs@utilis-it.com.